Like Fan Page : MyLoveNutrisi

Sunday, 17 March 2013

Karipap @ epok2 kentang

Rini kmi mangkit awai pasai nk ke pasar pg..disebabkan minggu lepas dok makan menu ikan jer,so t/hari kmi masak Nasi lemak with sambal ikan bilis..Yummy2 :) spesis ikan jugakk laa tp kecik punya Huhuhu !!!

Pas siap masak Nasi lemak n sambal ikan bilis tuu tetiba rasa nk wat karipap utk Mr.Huby !! Memandang kan dpa nk p mancing so leh bawak bekai..hehehe :) 1 1/2jam ok wat karipap pulun takut xdan siap..huhu pasai dpa nk p mancing baru teringat nk wat..tp apa pun bila niat kta betui n ikhlas,Allah sentiasa membantu :)

Kmi besa panggil karipap ajer..tp bla selatan xsilap dpa panggil epok2.. Apa pun nama gelarannya karipap ni mudah disediakan & rasanya sangatt sedapp kalo pandai wat ler..:)

KARIPAP @ EPOK2 KENTANG

Kulit
-Tpg gandum 3 cawan
-Myk panas 1 senduk
-Marjerin 1sudu kecik
-Garam cikit
-Ayaq cikit
*Masukan ayaq cikit2 yee,uli smp tpg xmelekat di tangan

Inti kentang
-Kentang 3 biji saiz sederhana
-Serbuk kunyit 1/2 sudu kecik
-Serbuk Kari ikan & daging suku sudu kecik
-Garam secukup rasa
-Bawang holland 1/2 biji
-Bawang putih 1 biji
-Daun sup cikit

*Rebus kentang sat,sambil tu tumis bwang2 tu n masukkan kentang (tos dulu kering) then masuk
rempah2 tu...
*Uli tpg td & bentukan guna cawan n klim tepi karipap cecantik k..ada yg guna acuan karipap tuu
tp kmi xsuka guna..t tepi tu dpt cikit jer..xpuehh makan :) apa pun terpulang pd hgpa..





No comments:

Post a Comment